Braškių priežiūra liepos mėnesį

braškės

 

Norint auginti braškes ir sulaukti gardžių bei naudingų uogų, reikia įdėti nemažai triūso. Kad tai netaptų rutina, tereikia laikytis kelių paprastų taisyklių, kurios palengvins Jūsų darbą, o gausus aromatingų uogų derlius atpirks visas pastangas.

Būtina įsidėmėti, jog svar­biau­sias braš­kių prie­žiū­ros lai­ko­tar­pis pra­si­de­da iš karto po der­liaus nu­ė­mi­mo, nes nuo to pri­klau­sys ki­tų me­tų der­lius.

Kol uogos noksta, braškių kereliai beveik neauga ir tik nuėmus derlių, intensyviai pradeda augti nauji lapai, ūsai, šaknys. Toks vešlus augimas trunka nuo liepos vidurio iki rugpjūčio pabaigos. Tad laistyti, tręšti, atlikti profilaktiką nuo ligų ir kenkėjų, pu­ren­ti tar­pu­ei­lius, nai­kin­ti pik­tžo­les, rei­kia pra­dė­ti iš karto, vos nuėmus derlių, t.y. nuo liepos vidurio ar antros mėnesio pusės:

  • Nuskynus braškes, braškyną reikėtų tuoj pat kruopščiai nuravėti. Šį darbą geriausia atlikti po lietaus, taip sužėlusias piktžoles lengviau išrauti kartu su šaknimis. Taip pat nedelsiant reikia išpurenti tarpueilius.
  • Braškių šaknys išsidėsčiusios dirvos paviršiuje, todėl daugiausia drėgmės jos reikalauja uogų nokimo metu. Skirtingais augimo tarpsniais braškės vandens sunaudoja nevienodai, o nuskynus derlių laistyti reikia mažiau. Tačiau pradėjus augti naujiems lapams, rageliams ir ūgliams reikia iki 4 litrų vandens vienam kvadratiniam metrui per parą.
  • Jei reikia, tuoj po derliaus nuėmimo, derantis braškynas tręšiamas azoto trąšomis. 1 arui -1-1,2 kg amonio salietros. Fosforu ir kaliu papildomai tręšiama, jei prieš įveisiant braškyną, dirva nebuvo patręšta arba joje trūksta šių medžiagų. Braškes geriausia tręšti bechlorėmis kalio trąšomis, kalio sulfatu ar kalio magnezija. Ypač tinka kompleksinės trąšos su mikroelementais.
  • Nuėmus derlių, ypač sparčiai ima augti ūsai. Jie suvartoja daug maisto medžiagų, skirtų žiediniams pumpurams krauti. Todėl naikindami ūsus, padidinsite kitų metų derlių.
  • Kad braškių kereliai išaugintų naują vešlią lapiją, dažnai patariama nupjauti senus lapus. Tačiau ši priemonė tinka ten, kur braškių vegetacija ilgesnė. Lietuvoje pjauti braškių lapų nereikėtų – nebent labai ligotuose, kenkėjų ir piktžolių apniktuose braškynuose.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *